Al sinds jaren is Aemestelle Makelaars actief in Weesp. Vanaf deze maand neemt de makelaardij intrek in het oude Ruitenbeekpand op de Nieuwstraat. Is er nog wel plek voor een extra makelaar in Weesp? En waarom kiest Aemestelle juist dit pand? WeesperNieuws Extra praat erover met Kees-Jan Brinkman, oprichter en eigenaar van Aemestelle Makelaars.

Zelf woont hij al vijftien jaar in Weesp en als makelaar in Amsterdam Zuid merkt hij de groeiende interesse van Amsterdammers die naar Weesp willen verhuizen. Voor makelaar Kees-Jan Brinkman is het daarom een logische stap om ook een vestiging van zijn makelaardij in Weesp te openen. “Het is fijn dat ik zowel de Amsterdamse huizenmarkt ken en dat ik in Weesp woon. Dat schakelt prettig met mensen uit Amsterdam die in Weesp willen wonen. Want qua omgangsvormen is Weesp geen Amsterdam. En andersom.” Hij lacht.

“Ik ben een goede katalysator om duidelijk te maken hoe leuk Weesp is. Maar eigenlijk is dat niet eens nodig, want het is niet normaal hoeveel mensen van Amsterdam naar Weesp willen. Vooral Weespersluis is populair.” Volgens de makelaar is het voor jonge gezinnen vaak een volgende stap. “Ze wonen in een klein appartement in Amsterdam, dan komt er een kindje en willen ze toch een eengezinswoning. Zo komen ze in Weesp terecht.”

Nóg een makelaar in Weesp?

Aemestelle Makelaars is sinds 2007 gevestigd in Amsterdam Zuid, maar door de groeiende vraag naar wonen in Weesp heeft de makelaardij ook een vestiging in Weesp geopend. Is er naast Nienaber, Koster Di Giacomo en Vuurtoren nog wel plek voor nog een makelaardij in Weesp? Kees-Jan: “Absoluut. Er worden in totaal 2500 woningen gebouwd in Weespersluis. Dat volume moet je als makelaar wel aankunnen. Het moet niet zo enorm druk worden dat je als makelaar de kwaliteit niet meer kan waarborgen. Aemestelle is een NVM makelaar, we zijn geen cowboys ofzo. Bovendien hebben we goed contact met alle collega-makelaars in Weesp. Dus ik vind dat we een aanvulling zijn in Weesp.”

We zijn geen cowboys ofzo

Kees-Jan vult aan dat Aemestelle Makelaars nog wat extra’s toevoegt aan het makelaarsaanbod in Weesp. “We hebben een directe link met Amsterdam, omdat we daar al veertien jaar een makelaarskantoor hebben. Daar hebben we onze sporen verdiend. Daarbij ken ik Weesp goed. Mijn kinderen gaan hier naar school en naar de hockey, we hebben hier een sociaal netwerk. Die combinatie maakt Aemestelle Makelaars een toevoeging in Weesp.”

‘Echt een droomplek’

Aemestelle Makelaars heeft al sinds januari een backoffice in Weesp, op het woonadres van Kees-Jan. “Het loopt zo goed hier in Weesp dat we een kantoor zochten. Toen kwam het pand van Ruitenbeek op de Nieuwstraat vrij en dachten we ‘we doen het gewoon!’ Dit pand is echt een droomplek: midden in het centrum en zo uniek en klassiek. Dat symboliseert onze werkwijze, want wij zijn een klassieke makelaardij. En ik ben gewoon verliefd op Weesp, dus ik ben dolblij dat we ons nu op zo’n mooie plek kunnen vestigen. De vloer wordt deze week gelegd, dus daarna kunnen we erin.”

Het logo van de makelaardij is speciaal voor Weesp aangepast. “In Amsterdam is ons logo een oranje Magere Brug. Daarvan hebben we een leuk bruggetje – haha! – gemaakt naar Weesp: een blauwe Vechtbrug boven onze naam. Dus iedere vestiging heeft z’n eigen brug.”

Drukte na de zomer

Tijdens de coronacrisis is de gekte op de woningmarkt alleen maar groter geworden, merkt de makelaar op. “We hebben afgelopen jaar heel veel woningen verkocht, er is zoveel vraag. Nu, met de zomervakantie voor de deur, wordt het iets rustiger. Mensen gaan eerst op vakantie en gaan daarna pas hun huis verkopen en op zoek naar een nieuwe woning. We bereiden ons voor op een enorme drukte na de zomer. Vaak hebben mensen op vakantie tijd om na te denken en te fantaseren over een nieuw huis. En na de vakantie gaan ze dan stappen ondernemen. Maar ons team is vakkundig en kan die drukte aan.”

Het eerste dat we neer hebben gezet was een koffiezetapparaat

Kees-Jan noemt zijn makelaardij ambachtelijk. “Als je een brood wil kopen kun je naar de supermarkt, daar hebben ze prima brood. Maar voor ambachtelijk brood ga je naar de bakker. Ik zie Aemestelle als zo’n ambachtelijke bakker. We houden van ons vak en doen ons werk omdat we het leuk vinden. Dan komt de rest vanzelf. Als ik iets niet leuk vind, doe ik het gewoon niet. Zodra ons kantoor op de Nieuwstraat open is, mogen mensen gerust langskomen. De koffie staat klaar!” Lachend voegt hij daaraan toe: “Dat was trouwens het eerste dat we er neer hebben gezet, een koffiezetapparaat. Ook wel fijn voor de werkmannen. Het hele pand was casco, maar we hadden tenminste koffie. Je moet prioriteiten stellen hè?”